DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
 

www.blovice.snadno.eu

Výlet Praha 20.1.2016 + Výlet 30.3.2015

Vítejte na stránce blovice.snadno.eu v sekci Výlet Praha 20.1.2016 + Výlet 30.3.2015

 

Jeruzalémská synagoga

je největší a nejmladší synagoga v Praze. Nachází se v Jeruzalémské ulici.Průčelí zdobí mohutný islámský oblouk s hebrejským nápisem okolo: זה השער ליי צדיקים יבאו בו‎‎, což znamená „Toto je brána Hospodinova, skrze ni vcházejí spravedliví“.Štít průčelí vrcholí mramorovými deskami Desatera a dvěma věžičkami.

 

Kostel svatého Jindřicha

Kostel byl vysvěcen v únoru 1351 arcibiskupem Arnoštem.Kostel byl obklopen hřbitovem, který byl používán při morových ranách.Náhrobky po zrušení hřbitova 1787 zazdili do fasády kostela.Za husitství kostel ovládli husité, byl zde farářem také umírněný husita Prokop z Plzně.U vstupu do kostela se nachází dvě sochy. Nalevo socha svatého Jana Nepomuckého od Michala Josefa Brokoffa a napravo socha svatého Judy Tadeáše,obě z roku 1709.

 

Kostel svatého Kříže

Průčelí kostela z roku 1816 má vchod mezi dvěma sloupy a dvěma pilastry s iónskými hlavicemi. Na atikovém nástavci je zlatý kříž. V kostele je umístěna fotokopie Turínského plátna v životní velikosti.

 

Stavovské divadlo

Budovu dal postavit v roce 1781  hrabě František Antonín Nostic-Rieneck.
V divadle v roce 1787 vystoupil  Mozart a na koncertě osobně dirigoval svoji Figarovu svatbu, která ve Vídni propadla.Skladatel dojat srdečným přijetím, se rozhodl složit pro Prahu operu Don Giovanni , jejíž premiéru 29. října 1787 opět sám dirigoval. Na počest této události stojí před divadlem socha PLÁŠŤ SVĚDOMÍ.
 
Karolinum
Karolinum je nejstarší univerzitní kolej ve střední Evropě.
Kolej vznikla úpravami rozlehlého paláce královského mincmistra a bankéře z Kutné Hory. Listinou z 28. srpna 1383 prodal kamenný palác s věžemi, kaplí a 141 okny králi Václavu IV., čímž údajně zachránil svého syna Martina, kterému hrozil trest smrti za tasení meče při soudním jednání. Král pak roku dům daroval Karlově koleji.
 
Kostel svatého Havla
Roku 1353 daroval císařKarel IV. kostelu ostatky sv. Havla. V letech 1380-1390 zde byl plebánem Jan Nepomucký, 1404 zde kázal Jan Hus . V kostele byl roku 1674 pohřben Karel Škréta.
 
Dům U Černé Matky Boží 
Název pochází od barokní sošky, která je umístěna na jeho nároží. Dnes je v něm umístěno muzeum českého kubismu. Dům byl slavnostně otevřen za účasti prezidenta Václava Havla.
 
Kostel Matky Boží před Týnem
Od r. 1427 zde působil Jan Rokycana, blízký spolupracovník Jiřího z Poděbrad, který byl v kostele u sakristie r. 1471 také pohřben. V roce1437 měla být stavba zastřešena, ale dřevo na krov kostela bylo použito na stavbu šibenice pro Jana Roháče z Dubé. Stavba pokračovala za vlády Jiřího z Poděbrad, zvoleného králem na nedaleké Staroměstské radnici, který má v chrámu pohřbeno svoje srdce a to vedle hrobu Jana Rokycany.
 
Bazilika sv. Jakuba Kostel s klášterem minoritů
byl založen Václavem I. v roce 1232, protože se v roce 1212  dostaly do Čech ostatky svatého Jakuba. Zbraslavská kronika uvádí, že 7. 2. 1311 se v refektáři kláštera konala hostina na počest korunovace českého krále Jana Lucemburského. V roce 1378 bylo v kostele vystaveno na nádherném katafalku obklopeném pěti stovkami svící tělo Karla IV. V roce 1577 zde byl dočasně pohřben císař Maxmilián II.
 
  V boční lodi se nachází náhrobek Jana Václava Vratislava z Mitrovic, nejvyššího kancléře Království českého. Na náhrobku spočívá tělo zesnulého v brnění s maltézským křížem. Nad ní zapisuje anděl do mramoru nesmrtelné skutky zesnulého. U levého rohu sedí plačící žal a u pravého strašný a nelítostný Chronos.Václavu z Mitrovic se zdálo, že ve snu umřel a opět obživnul. Proto si vymínil, aby mu po smrti bylo srdce probodnuto jehlou. To však lazebník, který ho miloval, nedokázal. Když hraběte pochovávali, byl však jen zdánlivě mrtev a v hrobce skutečně obživnul. Marně víkem rakve tloukl do náhrobního kamene. Když se to dozvěděli mniši a náhrobní kámen odstranili, našli vedle rakve ležet mrtvé tělo hraběte s tváří, v níž se zračila hrůza.
 
Ke kostelu se váže  legenda. Pojednává o zloději, který v kostele loupil. Když se však napřáhl pro dřevěnou sošku Panny Marie zcepeněl a nemohl se odtrhnout od sošky, a tak  mu museli ruku useknout. Bylo rozhodnuto pověsit ruku u vchodu do kostela, aby všem připomínala jedno z Desíti přikázání. Zlodějova ruka visí v kostele dodnes(viz foto).
 
Kostel svatého Mikuláše (Staré Město)
Hlavní panikadilo (chrámový lustr) tvaru carské koruny se zavěšeným čtyřstranným křišťálovýmkřížem věnoval roku 1880 místní pravoslavné církvi ruský car Alexandr II.Lustr o hmotnosti 1400 kg pochází z harrachovských skláren.
 

Staronová synagoga.

Je jednou z nejstarších synagog ve střední Evropě a také nejstarší  stavbou Josefova. Roku 1389 se Staronová synagoga stala svědkem masakru asi 3 000 židů, kteří se snažili dostat do synagogy, ale mnozí z nich zemřeli v jejím okolí. Stěny synagogy měly nést stopy po krvi obětí až do r. 1618, kdy byla synagoga opravena.

 

Kostel svatého Martina ve zdi

Kostel svatého Martina ve zdi je gotický (původně románský) kostel. Byl postaven mezi lety 1178 až 1187 v tehdejší osadě Újezd.Stavba kostela přiléhala k hradební zdi, proto název „ve zdi“. Svatomartinský farář Jan z Hradce , stoupenec Jana Husa, počal jako jeden z prvních v roce 1414 podávat v kostele pod obojí. Roku 1433 se v kostele konal sněm Husitů.

Blízko kostela stál dům, kam se nastěhovala jistá vdova. Přivydělávala si jako služebná. Zatímco byla v práci, její syn lumpačil. Jednou, když se vracela z práce, viděla zástup lidí zírajících vzhůru na střechu kostela. Tam spatřila svého nezbedného syna pobíhajícího po posvátné budově. Zakřičela: ,,Ty nezdaro, bodejť bys zkameněl!“ Jen to dořekla, její kletba se stala pravdou. Hoch zkameněl s vyplazeným jazykem.Viz.foto v levém horním rohu po max. přiblížení.

 

Výstava 600 let - J.Hus

Vystaven je orginál knihy modliteb krále Václava IV. Dalším významným exponátem je stížný list české šlechty kostnickému koncilu ze dne 2. září 1415 s protestem proti Husovu odsouzení a upálení. Orginál opisu spisů Johna Wyclifa, vyhotovený vlastnoručně Janem Husem a obsahující jeho české glosy, zapůjčila Kungliga Biblioteket ve Stockholmu. 

 

Dekret kutnohorský - opis zhotovený pro Jana Husa 18. září 1414