DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
 

www.blovice.snadno.eu

Praha 18.5.2011

Výlet 18.5. 2011 do Prahy za kulturou.

http://www.onlinovky.cz/online-hra/1379/flubber-rise

U příležitosti Mezinárodního dne muzeí a galerií byl ve středu 18. května 2011 mezi 10.00 a 18.00 hod. umožněn vstup zdarma do všech objektů Národní galerie, tedy: Klášter sv. Anežky České, Šternberský palác, Schwarzenberský palác, Klášter sv. Jiří, Palác Kinských, Dům U Černé Matky Boží, Veletržní palác, Valdštejnská jízdárna.
 
 
Klášter sv. Anežky
Je považován za první gotickou stavbu nejen v Praze, ale v Čechách obecně
V autentickém prostředí prvního kláštera klarisek v Čechách, založeného pravděpodobně roku 1231 sv. Anežkou Českou, dcerou krále Přemysla Otakara I., je od listopadu roku 2000 zpřístupněna nově koncipovaná expozice středověkého a raně renesančního umění.
První část expozice v patře sleduje vývoj českého umění od deskových obrazů a sochařství poloviny 14. století 
 
Klášter sv. Jiří
Roku 921 založil kníže Vratislav I. chrám ve východní části Pražského hradu. Svěcení stavby se konalo teprve v roce 925, kdy sem kníže Václav dal pohřbít svou babičku Ludmilu.
Národní galerie v Praze – Sbírka umění 19. století
 
Palác Kinských
Národní galerie představuje novou stálou expozici v paláci Kinských, která vznikla ve spolupráci s Národní muzeem. Rozsáhlý soubor uměleckých děl ze sbírek Národní galerie v Praze, Národního muzea a Karlovy univerzity přibližuje sedm tisíc let vývoje umění a zahrnuje na tisíc památek kultur starého světa - Asie, Evropy a severní Afriky. Vysokou úroveň starověkých kultur dokládají památky egyptské, anatolské, asyrské, mezopotamské, íránské a v převažující míře zastoupené ukázky antické tvorby, která dala základ pozdějšímu umění Evropy. Přitažlivý prolog tvoří umělecké předměty ze starověkého Egypta a Núbie, na něj navazuje Přední východ, dále kultury Kypru a egejské oblasti. Podstatný úsek expozice dokumentuje uměleckou tvorbu Řeků od rané doby železné do helénismu. Uměním Etrusků a Římanů se expozice v šesti sálech druhého patra uzavírá. Na ni volně navazuje přehlídka asijského umění ve třinácti sálech prvního patra. Ta počíná kolekcí rituálních bronzů a nefritů čínského starověku ze 2.-1. tisíciletí př. n. l. a vynikajícím souborem čínské hrobové keramiky z prvního milénia n. l. V pěti hlavních sálech paláce se postupně rozvíjí bohatá sbírka buddhistického umění , která demonstruje odlišnosti výtvarného výrazu Číny, Tibetu, Indie, jihovýchodní Asie a Japonska.
 
Ještě jsme si prohlédli
 

Schwarzenberský palác

a

ŠTERNBERSKÝ PALÁC

+

2x foto z mobilu

Český a Čech

Český a sud